Червено вино Шато д’Агасак 2011- Château d’Agassac 2011
64.50 лв.
Година на гроздобер: 2011
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 60% Каберне Совиньон, 40% Мерло
Отличия: 91/100 pts. Wine Enthusiast; 88pts. Robert Parker
Производител: Château d’Agassac
Изчерпан
Дегустация: Вино с красив гранатено-червен цвят и лилави нюанси, интензивност и много блясък. Мощният и хармоничен нос доставя печени нотки с нотки на мока и боб Тонка, покрити в нежно ванилово дърво. Всички подкрепени от пикантни аромати, сред които се отличават нотки на печен карамфил и черен пипер. След аерация доминиращият аромат се дефинира на фона на минералност, където се появяват нотки на графит, подкрепени от нюанси на горчиво какао и ликьор. След няколко минути структура на носа се засилва и чрез последователни докосвания се появяват на сандалово дърво и сладки подправки (канела).
В небцето има много копринени танини, които покриват нежна и еластична текстура, без излишна дървесина. Текстурата на това сладко и деликатно вино се увеличава с дегустацията, без да оставя агресивност, докато присъства таниновата структура. Финалът е дълъг, допълнен с минерални нотки, които съчетават аромати на графит и горещ шоколад.
Винификация: Първоначално гроздето се сортира в лозето, а след това отново в избата. Винификация, при контрол на температурата в съдове от неръждаема стомана. Период на мацерация – от три до четири седмици. Отлежаване – 12 до 15 месеца, 60% в нови бъчви и 40% във иноксови вани (за запазване богатството на плодовете). Следва фино филтриране, бутилиране. Отлежаване на виното 24 месеца в бутилката.
Тероар и лозя: Пясъчно-чакълест тероар, при който човешката намеса е ограничена до отглеждането на уникалния характер на вината без опит за влияние върху природата.
Подходящи храни: Перфектна комбинация с патешко магре със смокини, телешко филе с боровинки и сос трюфел.
Район: Cru Bourgeois/Haut-Médoc / Bordeaux
Температура на сервиране: 16-17 °C
Алкохолно съдържание: 13 %vol
Потенциал за отлежаване в бутилка: Над 12 години
Тегло на бутилката: 1.3 кг.
Броя в кашон: 6
Цена за 1 бутилка.
Подобни продукти
Година на гроздобер: 2017
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 60% Мерло, 33% Каберне – Совиньон, 7% Каберне Фран
Отличия: 91/100 pts. Wine Enthusiast, USA January 2017
Производител: Château d’Agassac
2 налични
Зимният представител е чисто сортов Каберне фран, с наситен пурпурен цвят и сочен нос с черна череша. Елегантно тяло с меки танини и пикантен финал.
Година на гроздобер: 2021
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 100% Пино Ноар
Производител: Domaine de Saint-Exupery
Година на гроздобер: 2022
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 100% Сира
Производител: Domaine GAYDA
3 налични
Есента е представена от Пино Ноар с искрящ рубинен цвят и интензивен нос с вишна, зряла черна череша и подправки. Сочно тяло с нежни танини и елегантен финал.
Изчерпан
Година на гроздобер: 2019
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 70% Каберне,30% Сира
Производител: Domaine De L’Arjolle
Изчерпан
Вид: Червено, BIO
Година на гроздобер: 2021
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: Сира, 40 годишни лозя
Производител: Domaines Paul Jaboulet Aîné
Изчерпан
Година на гроздобер: 2019
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 100% Пино Ноар
Производител: Gustave Lorentz
2 налични
Година на гроздобер: 2019
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 55% Мерло, 25% Сира, 10% Гренаш, 10% Каберне Совиньон
Производител: Domaine de la Janasse
Година на гроздобер: 2021
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 60% Гренаш, 40% Сира
Производител: Domaine GAYDA
Година на гроздобер: 2022
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: Мерло, Каберне
Производител: Domaine De L’Arjolle