Винярд Селекшън Мускарис, 750 мл.
19.80 лв. 17.70 лв.
Година на Гроздобер: 2020
Сорт: Мускарис
Количество: 0,750 мл.
Алкохол %: 13,0 %
Серията VINEYARD SELECTION е предназначена за експериментаторите и любопитните небца! Тя съдържа вина от сортове, които рядко опитвате и които изобщо не сте срещали отглеждани на българска територия, но ние имаме удоволствие да се грижим за цяло лозе, засадено с устойчиви сортове, създадени в Института по лозарство във Фрайбург и всяка реколта ще ви изненадваме с някои от тези устойчиви немски иновативни сортове и заедно ще изучаваме как се развиват у нас. В тази серия ще откриете освен т.нар PIWI сортове, или наричани още „нови иновативни сортове“, като Соларис, Мускарис, Йоханитер, Каберне Кортис, също така и популярен бял немски сорт като Шойребе.
Лозе: Създаден от грозде, отгледано на Лозе МОГИЛИТЕ, разположено в средната част на склона над извора на река „Петърнишка бара“ край с. Петърница, където почвата е плитка сива горска върху карстова основа с високо съдържание на глина и надморска височина около 300 м.
Сорт: Мускарис е много нов сорт-кръстоска, създаден през 1987 година от Норберт Бекър в Държавния института по лозарство във Фрайбург, който кръстосва Соларис (друг хибриден сорт, отглеждан от нас: Ризлинг х Пино Гри х Мускат Отонел) и Мускател („жълт мускат“, един от най-старите бели сортове с предполагаем произход Средиземноморието – Италия или Гърция). В резултат получава ранно- до среднозреещ сорт с добра устойчивост на заболявания и измръзване. Вината от мускарис имат очарователни мускатови и цитрусови аромати и добри киселини. Рядкост, но хит по отношение на популярност, този сорт вече се утвърди в Австрия и Германия. Мускарис може да бъде мощен, интензивен и с много съществени киселини, което го прави много подходящ за направа и на пенливи. И тук с този сорт ние пак не изневеряваме на стила си и ви го показваме много нежен тих, но той пак показва претенции да се изяви.
Гроздобер: 17.08.2020 г. ръчно селектирано бране
Винификация: Гроздето се охлажда преди приемане. Ронкане и мачкане, последвано от пресуване в редуктивна среда с цел запазване на ароматите. Винификация при бистра мъст в малки съдове с постоянен контрол на температурата, продължителна ферментация.
Виното: Свежо, елегантно, минерално с нежен мускатов и изявен цитрусов характер, в аромата на виното лесно се откриват кора от лимон, мандарина, бели цветя и индийско орехче, нотка на дим и стрит кремък, леко към средно тяло с добър баланс, силно изразена свежест.
Цвят: Блед сламен цвят със зелени оттенъци
Аромати: На нос виното разкрива нежни цветисти и цитрусови нюанси – мандарина, цитрусов цвят, нежни бели цветя, също зелена ябълка, заедно с нотка на индийско орехче и мокър камък
Киселини: Средни към високи нива на киселини
Тяло: Леко към средно тяло
Вкусови характеристики: Елегантно съчетание на цитрусови (грейпфрут, лайм) с цветисти и минерални нотки
Зрялост: Готово да се пие, не е подходящо за отлежаване над 1-2 години
Завършек: Среден по продължителност завършек
Подобни продукти
Вила Юстина Гóрката е серия, която е вдъхновена от стремежа ни да разкрием новия облик на местните сортове Димят, Мавруд и Рубин. В месността Гoрката, където се намират нашите лозови масиви, внимателно подбрахме терен, на който да засеем тези сортове, така че да извлечем максималния потенциал от гроздето, което тероарът е създал и да го превърнем във вино, показващо един нов облик на местните ни сортове.
Година на гроздобер: 2022
Кутия: 5 L
Сортово съдържание: 60% Сира; 40% Гренаш
Френско вино в кутия – Bag in Box.
Производител: Domaine de l’Arjolle
Атрактивен бленд от Каберне Фран, Каберне Совиньон, Пино Ноар и Мерло, отлежавал година във френски бъчви и още 1 година в Магнум бутилка. Наситен рубинен цвят и сложен нос с нюанси на зрял черен плод, шоколад и ванилия. Плътно, елегантно тяло с меки танини.
Изчерпан
Атрактивен бленд между два български сорта. Наситен рубинен цвят и сложен нос с нюанси на зрял черен плод, шоколад и ванилия. Плътно, елегантно тяло с меки танини. Виното е съзрявало 18 месеца в 100% български дъб. Възможна е появата на благородна утайка.
Алкохол: 14,0 ОБ%
Захарност: Сухо червено вино
Цвят: Среден по интензивност искрящ рубинен цвят
Аромати: Преобладават аромати на пипер, вишна и касис, заедно с какаови и шоколадови нотки
Киселини: Средни към високи нива на киселини
Тяло: Средно към плътно тяло с плодов характер
Вкусови х-ки: На вкус е свежо и сочно, добър баланс между плътност и киселини, като се открояват вкусове на зряла вишна, шоколад, подправки
Зрялост: Готово да се пие, но има потенциал да отлежава.
Завършек: Въздействащ дълъг и свеж финал.
Алкохол: 13,0 ОБ%
Захарност: Сухо бяло вино
Цвят: Среден по интензивност сламен цвят
Аромати: Типични за сорта аромати, ясно изразен цитрус като преобладават ароматите на лайм, грейпфрут, тревисти нотки и зелена ябълка, заедно с тропическо фино участие на маракуя и пъпеш
Киселини: Средни към високи нива на киселини
Тяло: Леко елегантно тяло
Вкусови х-ки: Елегантно съчетание на цитрусово (лимон, грейпфрут) и тропическо (маракуя) усещане
Зрялост: Готово да се пие, не е подходящо за отлежаване над 1-2 години
Завършек: Среден по продължителност завършек.
Година на гроздобер: 2023
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 85% Пино Оксероа, 15% Пино блан
Производител: Gustave Lorentz
NEW VINTAGE 2019
Интензивен златист цвят с топли оттенъци. Изтънчен и комплексен нос с акценти на ядки, масло и сладка ванилия. Плътно тяло с приятна свежест и галеща текстура.
Есента е представена от Пино Ноар с искрящ рубинен цвят и интензивен нос с вишна, зряла черна череша и подправки. Сочно тяло с нежни танини и елегантен финал.
Вид: Бяло
Година на гроздобер: 2021
Бутилка: 750 ml
Сортово съдържание: 100% Ризлинг
Производител: Gustave Lorentz
Година на гроздобер: 2022
Кутия: 5 L
Сортово съдържание: 60% Совиньон Блан, 40% Вионие
Производител: Domaine de l’Arjolle
Вила Юстина Гóрката е серия, която е вдъхновена от стремежа ни да разкрием новия облик на местните сортове Димят, Мавруд и Рубин. В месността Гoрката, където се намират нашите лозови масиви, внимателно подбрахме терен, на който да засеем тези сортове, така че да извлечем максималния потенциал от гроздето, което тероарът е създал и да го превърнем във вино, показващо един нов облик на местните ни сортове.
Изчерпан