Винярд Селекшън Мускарис, 750 мл.

19.80 лв.

3 продадени последните 16 часа
Побързай! Вече 5 човека добавиха този продукт в своята пазарска количка.

Година на Гроздобер: 2020
Сорт: Мускарис
Количество: 0,750 мл.
Алкохол %: 13,0 %

+
  Доставка до: юли 25 – юли 27
  ... човека разглеждат този продукт

Серията VINEYARD SELECTION е предназначена за експериментаторите и любопитните небца! Тя съдържа вина от сортове, които рядко опитвате и които изобщо не сте срещали отглеждани на българска територия, но ние имаме удоволствие да се грижим за цяло лозе, засадено с устойчиви сортове, създадени в Института по лозарство във Фрайбург и всяка реколта ще ви изненадваме с някои от тези устойчиви немски иновативни сортове и заедно ще изучаваме как се развиват у нас. В тази серия ще откриете освен т.нар PIWI сортове, или наричани още „нови иновативни сортове“, като Соларис, Мускарис, Йоханитер, Каберне Кортис, също така и популярен бял немски сорт като Шойребе.

Лозе: Създаден от грозде, отгледано на Лозе МОГИЛИТЕ, разположено в средната част на склона над извора на река „Петърнишка бара“ край с. Петърница, където почвата е плитка сива горска върху карстова основа с високо съдържание на глина и надморска височина около 300 м.

Сорт: Мускарис е много нов сорт-кръстоска, създаден през 1987 година от Норберт Бекър в Държавния института по лозарство във Фрайбург, който кръстосва Соларис (друг хибриден сорт, отглеждан от нас: Ризлинг х Пино Гри х Мускат Отонел) и Мускател („жълт мускат“, един от най-старите бели сортове с предполагаем произход Средиземноморието – Италия или Гърция). В резултат получава ранно- до среднозреещ сорт с добра устойчивост на заболявания и измръзване. Вината от мускарис имат очарователни мускатови и цитрусови аромати и добри киселини. Рядкост, но хит по отношение на популярност, този сорт вече се утвърди в Австрия и Германия. Мускарис може да бъде мощен, интензивен и с много съществени киселини, което го прави много подходящ за направа и на пенливи. И тук с този сорт ние пак не изневеряваме на стила си и ви го показваме много нежен тих, но той пак показва претенции да се изяви.

Гроздобер: 17.08.2020 г. ръчно селектирано бране

Винификация: Гроздето се охлажда преди приемане. Ронкане и мачкане, последвано от пресуване в редуктивна среда с цел запазване на ароматите. Винификация при бистра мъст в малки съдове с постоянен контрол на температурата, продължителна ферментация.

Виното: Свежо, елегантно, минерално с нежен мускатов и изявен цитрусов характер, в аромата на виното лесно се откриват кора от лимон, мандарина, бели цветя и индийско орехче, нотка на дим и стрит кремък, леко към средно тяло с добър баланс, силно изразена свежест.

Цвят: Блед сламен цвят със зелени оттенъци
Аромати: На нос виното разкрива нежни цветисти и цитрусови нюанси – мандарина, цитрусов цвят, нежни бели цветя, също зелена ябълка, заедно с нотка на индийско орехче и мокър камък
Киселини: Средни към високи нива на киселини
Тяло: Леко към средно тяло
Вкусови характеристики: Елегантно съчетание на цитрусови (грейпфрут, лайм) с цветисти и минерални нотки
Зрялост: Готово да се пие, не е подходящо за отлежаване над 1-2 години
Завършек: Среден по продължителност завършек

Затвори Количка
Затвори Любими
Close Разгледани
Затвори
Категория