Братанов Рубин Жаклин Прайвит Ризърв, 750 мл.
68.50 лв.
Година на Гроздобер: 2017
Сорт: Рубин
Количество: 0,750 мл.
Алкохол %: 15,0 %
Създадено е от Мария Стоева – енолог на избата.
Собствените насаждения на Братанови от рубин (single vineyard 1 ха) са част от лозов масив от 22 ха, създаден в периода 2006-2008 г. в землището на село Шишманово, община Харманли, местност Армутлука. Лозята се отглеждат без напояване, без хербициди, само с механична обработка на почвите. Минимално се използват конвенционалните препарати за борба с болести и вредители, правят се стъпки за преминаване към изцяло биологично земеделие.
Парцелът от 1 ха рубин е с предимно песъчливо-глинести канелени почви, леко каменисти, върху основа от метаморфни трошливи скали и съответно с отличен дренаж. Почвената структура и ненапояването позволяват на лозовите корени да се развият в дълбочина, което води до по-голяма комплексност в гроздето и по-голяма устойчивост при суша. Географското разположение и близостта на река Марица с проникващите по течението ѝ ветрове от Егейско море, оформят преходен средиземноморски климат с дълго топло лято и мека зима, обичайно без наземна слана и рискове от измръзване. Районът на Южен Сакар има една от най-високите стойности на слънцегреене за България. Полученото грозде обикновено е здраво, с естествено ниски добиви, добра концентрация на полифеноли, зрели танини, по-високи нива на захари, но балансирано от умерена киселинност поради по-хладните нощи и морския бриз.
Гроздето е обрано на 7 септември 2017 г. От 2016 всички вина на Братанов ферментират с дивите дрожди. В реколта 2017 Мария Стоева е решила да подчертае сортовите специфики на рубина с повече финес и деликатност, а именно чрез малко по-дълга предферментативна мацерация на студ и по-кратка постферментативна мацерация. Енологичните похвати, които прилага по време на ферментациите, също са по-нежни, но изцяло механични – по-деликатни обливания и пресоване, без намеса на каквито и да било енологични консумативи. Направено е само леко сулфитиране на необходимите етапи в развитието на виното.
След спонтанната ферментация в иноксов съд виното отлежава в различни по обем (225, 400 и 500 л) и дървесина бъчви – 1 българска, 2 унгарски и 4 френски (30 % нови). Общото отлежаване в бъчвите е почти 3 години. Виното е нефилтрирано и нестабилизирано – възможна е поява на благородна утайка.
Водещо при създаване на крайния купаж е виното да има отличим сортов характер и типичност. В Rubin 2017 търсената изява е с идеята за повече деликатност и финес, за овладяването на този мощно развиващ се за местния тероар сорт.
Подобни продукти
Вила Юстина Гóрката е серия, която е вдъхновена от стремежа ни да разкрием новия облик на местните сортове Димят, Мавруд и Рубин. В месността Гoрката, където се намират нашите лозови масиви, внимателно подбрахме терен, на който да засеем тези сортове, така че да извлечем максималния потенциал от гроздето, което тероарът е създал и да го превърнем във вино, показващо един нов облик на местните ни сортове.
Вила Юстина Гóрката е серия, която е вдъхновена от стремежа ни да разкрием новия облик на местните сортове Димят, Мавруд и Рубин. В месността Гoрката, където се намират нашите лозови масиви, внимателно подбрахме терен, на който да засеем тези сортове, така че да извлечем максималния потенциал от гроздето, което тероарът е създал и да го превърнем във вино, показващо един нов облик на местните ни сортове.
Година на гроздобер: 2019
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 100% Мерло
Производител: Domaine De L’Arjolle
Година на гроздобер: 2022
Кутия: 5 L
Сортово съдържание: 30% Мерло, 30% Сира, 25% Каберне-Фран, 15% Каберне-Совиньон
Производител: Domaine de l’Arjolle
Година на гроздобер: 2022
Кутия: 5 L
Сортово съдържание: 60% Совиньон Блан, 40% Вионие
Производител: Domaine de l’Arjolle
Година на гроздобер: 2021
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 100% Пино Ноар
Производител: Domaine de Saint-Exupery
Атрактивен бленд между два български сорта. Наситен рубинен цвят и сложен нос с нюанси на зрял черен плод, шоколад и ванилия. Плътно, елегантно тяло с меки танини. Виното е съзрявало 18 месеца в 100% български дъб. Възможна е появата на благородна утайка.
Атрактивен бленд между два български сорта. Наситен рубинен цвят и сложен нос с нюанси на зрял черен плод, шоколад и ванилия. Плътно, елегантно тяло с меки танини. Виното е съзрявало 18 месеца в 100% български дъб. Възможна е появата на благородна утайка.
Алкохол: 14,5 ОБ%
Захарност: Сухо червено вино
Цвят: Среден по интензивност рубинено червен цвят
Аромати: Богат и експресивен аромат на нос, в който откриваме пресни червени и горски плодове – черна черница, боровинки, череши, както и сухи листа, черен пипер
Киселини: Средни нива на киселини
Тяло: Елегантно средно тяло, деликатно, но дръзко, меки танини, въпреки възрастта си
Вкусови х-ки: Ароматите от носа се припокриват и във вкуса, обвити в приятна свежест.
Зрялост: Готово, но може да отлежава, има потенциал за развитие
Завършек: Среден по продължителност, плодов и свеж.
Вид: Бяло, BIO
Година на гроздобер: 2023
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: Вионие, Гренаш Блан, Русан, Клерет, Марсан, 25 годишни лозя
Производител: Domaines Paul Jaboulet Aîné
Година на гроздобер: 2021
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 100% Разлинг
Производител: Gustave Lorentz
Елегантен коралово-розов цвят и пленителен нос на ягода, сметана и подправки. Плътно тяло с нежна текстура и галеща свежест. Изкусителен плодов финал с пикантни нотки.
Изчерпан