Братанов Рубин Жаклин Прайвит Ризърв 2017, 750 мл.

68.50 лв.

6 продадени последните 12 часа
Побързай! Вече 4 човека добавиха този продукт в своята пазарска количка.

Година на Гроздобер: 2017
Сорт: Рубин
Количество: 0,750 мл.
Алкохол %: 15,0 %

+
  Доставка до: юли 24 – юли 26
  ... човека разглеждат този продукт

Създадено е от Мария Стоева – енолог на избата.

Собствените насаждения на Братанови от рубин (single vineyard 1 ха) са част от лозов масив от 22 ха, създаден в периода 2006-2008 г. в землището на село Шишманово, община Харманли, местност Армутлука. Лозята се отглеждат без напояване, без хербициди, само с механична обработка на почвите. Минимално се използват конвенционалните препарати за борба с болести и вредители, правят се стъпки за преминаване към изцяло биологично земеделие.

Парцелът от 1 ха рубин е с предимно песъчливо-глинести канелени почви, леко каменисти, върху основа от метаморфни трошливи скали и съответно с отличен дренаж. Почвената структура и ненапояването позволяват на лозовите корени да се развият в дълбочина, което води до по-голяма комплексност в гроздето и по-голяма устойчивост при суша. Географското разположение и близостта на река Марица с проникващите по течението ѝ ветрове от Егейско море, оформят преходен средиземноморски климат с дълго топло лято и мека зима, обичайно без наземна слана и рискове от измръзване. Районът на Южен Сакар има една от най-високите стойности на слънцегреене за България. Полученото грозде обикновено е здраво, с естествено ниски добиви, добра концентрация на полифеноли, зрели танини, по-високи нива на захари, но балансирано от умерена киселинност поради по-хладните нощи и морския бриз.

Гроздето е обрано на 7 септември 2017 г. От 2016 всички вина на Братанов ферментират с дивите дрожди. В реколта 2017 Мария Стоева е решила да подчертае сортовите специфики на рубина с повече финес и деликатност, а именно чрез малко по-дълга предферментативна мацерация на студ и по-кратка постферментативна мацерация. Енологичните похвати, които прилага по време на ферментациите, също са по-нежни, но изцяло механични – по-деликатни обливания и пресоване, без намеса на каквито и да било енологични консумативи. Направено е само леко сулфитиране на необходимите етапи в развитието на виното.

След спонтанната ферментация в иноксов съд виното отлежава в различни по обем (225, 400 и 500 л) и дървесина бъчви – 1 българска, 2 унгарски и 4 френски (30 % нови). Общото отлежаване в бъчвите е почти 3 години. Виното е нефилтрирано и нестабилизирано – възможна е поява на благородна утайка.

Водещо при създаване на крайния купаж е виното да има отличим сортов характер и типичност. В Rubin 2017 търсената изява е с идеята за повече деликатност и финес, за овладяването на този мощно развиващ се за местния тероар сорт.

Затвори Количка
Затвори Любими
Close Разгледани
Затвори
Категория