Братанов Рубин Жаклин Прайвит Ризърв с Кутия, 750 мл.
79.00 лв.
Година на Гроздобер: 2017
Сорт: Рубин
Количество: 0,750 мл.
Алкохол %: 15,0 %
Създадено е от Мария Стоева – енолог на избата.
Собствените насаждения на Братанови от рубин (single vineyard 1 ха) са част от лозов масив от 22 ха, създаден в периода 2006-2008 г. в землището на село Шишманово, община Харманли, местност Армутлука. Лозята се отглеждат без напояване, без хербициди, само с механична обработка на почвите. Минимално се използват конвенционалните препарати за борба с болести и вредители, правят се стъпки за преминаване към изцяло биологично земеделие.
Парцелът от 1 ха рубин е с предимно песъчливо-глинести канелени почви, леко каменисти, върху основа от метаморфни трошливи скали и съответно с отличен дренаж. Почвената структура и ненапояването позволяват на лозовите корени да се развият в дълбочина, което води до по-голяма комплексност в гроздето и по-голяма устойчивост при суша. Географското разположение и близостта на река Марица с проникващите по течението ѝ ветрове от Егейско море, оформят преходен средиземноморски климат с дълго топло лято и мека зима, обичайно без наземна слана и рискове от измръзване. Районът на Южен Сакар има една от най-високите стойности на слънцегреене за България. Полученото грозде обикновено е здраво, с естествено ниски добиви, добра концентрация на полифеноли, зрели танини, по-високи нива на захари, но балансирано от умерена киселинност поради по-хладните нощи и морския бриз.
Гроздето е обрано на 7 септември 2017 г. От 2016 всички вина на Братанов ферментират с дивите дрожди. В реколта 2017 Мария Стоева е решила да подчертае сортовите специфики на рубина с повече финес и деликатност, а именно чрез малко по-дълга предферментативна мацерация на студ и по-кратка постферментативна мацерация. Енологичните похвати, които прилага по време на ферментациите, също са по-нежни, но изцяло механични – по-деликатни обливания и пресоване, без намеса на каквито и да било енологични консумативи. Направено е само леко сулфитиране на необходимите етапи в развитието на виното.
След спонтанната ферментация в иноксов съд виното отлежава в различни по обем (225, 400 и 500 л) и дървесина бъчви – 1 българска, 2 унгарски и 4 френски (30 % нови). Общото отлежаване в бъчвите е почти 3 години. Виното е нефилтрирано и нестабилизирано – възможна е поява на благородна утайка.
Водещо при създаване на крайния купаж е виното да има отличим сортов характер и типичност. В Rubin 2017 търсената изява е с идеята за повече деликатност и финес, за овладяването на този мощно развиващ се за местния тероар сорт.
Подобни продукти
Година на гроздобер: 2021
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 100% Пино Ноар
Производител: Domaine de Saint-Exupery
Година на гроздобер: 2022
Кутия: 5 L
Сортово съдържание: 30% Мерло, 30% Сира, 25% Каберне-Фран, 15% Каберне-Совиньон
Производител: Domaine de l’Arjolle
Година на гроздобер: 2022
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 100% Силванер
Производител: Gustave Lorentz
Година на гроздобер: 2022
Кутия: 5 L
Сортово съдържание: 60% Сира; 40% Гренаш
Френско вино в кутия – Bag in Box.
Производител: Domaine de l’Arjolle
Класически бленд от Совиньон Блан и Семийон, с нежен сламеножълт цвят с богат нос на билки. Свежо тяло с цитруси и приятен минерален послевкус.
Розе от българския сорт Рубин, от собствените лозя на избата. Свеж и плодов аромат, който ви приканва да отпиете веднага. А на небцето се наслаждавате на изразена плодовост, лека пикантност и минералност, които носят пълна наслада. Дълъг и запомнящ се послевкус.
Алкохол: 13,0 ОБ%
Захарност: Сухо бяло вино
Цвят: Среден по интензивност сламен цвят
Аромати: Типични за сорта аромати, ясно изразен цитрус като преобладават ароматите на лайм, грейпфрут, тревисти нотки и зелена ябълка, заедно с тропическо фино участие на маракуя и пъпеш
Киселини: Средни към високи нива на киселини
Тяло: Леко елегантно тяло
Вкусови х-ки: Елегантно съчетание на цитрусово (лимон, грейпфрут) и тропическо (маракуя) усещане
Зрялост: Готово да се пие, не е подходящо за отлежаване над 1-2 години
Завършек: Среден по продължителност завършек.
Алкохол: 14,0 ОБ%
Захарност: Сухо червено вино
Цвят: Среден по интензивност искрящ рубинен цвят
Аромати: Преобладават аромати на пипер, вишна и касис, заедно с какаови и шоколадови нотки
Киселини: Средни към високи нива на киселини
Тяло: Средно към плътно тяло с плодов характер
Вкусови х-ки: На вкус е свежо и сочно, добър баланс между плътност и киселини, като се открояват вкусове на зряла вишна, шоколад, подправки
Зрялост: Готово да се пие, но има потенциал да отлежава.
Завършек: Въздействащ дълъг и свеж финал.
Вид: Бяло
Година на гроздобер: 2020
Бутилка: 750 мл
Сортово съдържание : 100% Шардоне
Производител: Domaine d’Ardhuy
Алкохол: 12,5 ОБ%
Захарност: Сухо бяло вино
Цвят: Среден по интензивност сламен цвят
Аромати: Интензивен нос с преобладаващи аромати на ананас, дюля, пъпеш, цвят (цъфтеж), индрише, бонбони
Киселини: Средни нива на киселини
Тяло: Средно тяло
Вкусови х-ки: Интензивен вкус – съчетание на цитрусово (грейпфрут), тропическо (ананас) и цветисто усещане
Зрялост: Може да се пие веднага, но има потенциал да отлежава
Завършек: Среден по продължителност завършек, след като се преглътне виното има какво още да ви казва.
Година на гроздобер: 2019
Бутилка: 750ml
Сортово съдържание: 100% Мерло
Производител: Domaine De L’Arjolle
Вила Юстина Гóрката е серия, която е вдъхновена от стремежа ни да разкрием новия облик на местните сортове Димят, Мавруд и Рубин. В месността Гoрката, където се намират нашите лозови масиви, внимателно подбрахме терен, на който да засеем тези сортове, така че да извлечем максималния потенциал от гроздето, което тероарът е създал и да го превърнем във вино, показващо един нов облик на местните ни сортове.